Vroeger staken de Romeinen tijdens grote (vr)eetfestijnen veren in hun keel, zodat zij na het overgegeven verder konden schransen. Eetstoornissen zijn er altijd al geweest, alleen ons idee daarover verandert met de tijd!
— Isabelle Plasmeijer
Tips voor leraren met leerlingen met eetstoornissen

Annemiek - Juf

Het liefste en braafste meisje van de klas anorexia? Daar sta je dan als juf voor een dilemma, waarvan je geen kaas hebt gegeten. Hoe moet je dit aanpakken? Eén en al verwarring. Wat is de oorzaak, is het weg te nemen en kunnen wij als school of klas iets doen? Moeten we de ouders meteen inlichten of....

Lees hier verder →

Tips voor leraren met leerlingen met een eetstoornis
Ik had nooit gedacht dat zij een eetstoornis had. Ik zag immers niets aan haar. Ze was een vrolijke meisje dat veel lachte en haar gewicht zag er ook goed uit. Ze was niet extreem mager ofzo. Toen ik haar betrapte overgeven op de toilet voelde zij zich beschaamd en toen vertelde zij dat ze dit al 5 jaar deed. Samen hebben we hulp gezocht. Zo zie je maar weer dat een eetstoornis niet altijd zichtbaar is!
— Margrit - Juf
Tips voor leraren met leerlingen met eetstoornissen

Henry - Leraar

Luister vooral naar je wat je leerling werkelijk aan de orde wilt stellen. Val niet aan, benoem het woord 'eetstoornis' niet. Ze zullen het in de eerste instantie ontkennen. Zeg vooral dat jij ziet dat ze er de laatste tijd wellicht wat minder vrolijk uitziet dan normaal, stel open vragen.

Tips voor leraren met leerlingen met een eetstoornis
Huilend vertelde ze mij dat ze zo graag dun wilde zijn. Ik vroeg haar wat de daar allemaal voor deed. Ze zij dat ze braakte en laxeerpillen gebruikte. Ik vertelde haar dat we hulp moesten zoeken en dat we haar ouders ook moesten informeren. Dat wilde ze in de eerste instantie niet, want ze schaamde zich en voelde zich schuldig. Uiteindelijk heb ik de ouders gebeld. En dat heb ik geweten ook! Pas na twee maanden kwam ze naar mij toe om mij te bedanken.
— Frans - Mentor
Tips voor leraren met leerlingen met een eetstoornis

Speciaal voor leraren & begeleiders bieden wij telefonische hulp aan. 

Heeft u vragen zoals .....

  • Is het écht een eetstoornis?
  • Wat moet ik als leraar nu doen? 
  • Moet ik meteen de ouders bellen?
  • Wat is de juiste hulp voor mijn leerling?
  • Hoe komt mijn leerling er van af?
  • Moeten we het de kinderen in de klas vertellen?
  • Voor overige vragen kunt u ook terecht.....

Heeft u ook een verhaal waarvan u denkt dat het waardevol is? 

Deel uw verhaal en stuur dit naar info@mijnleerlingheefteeneetstoornis.nl